Rädslan för kolhydrater

Något som jag dagligen hör är att folk skippar kolhydrater hit och kolhydrater dit och folk tror att kolhydrater i sig är väldigt dåligt. Nu kommer LCHF människor att döda mig  men jag säger bara mina egna åsikter. Det jag vet är att LCHF och media har gjort i synnerhet kvinnor rädda för att äta kolhydrater vilket vår kropp behöver för att fungera bra. För min egen del får jag ingen energi alls om jag inte äter kolhydrater utan får mest ont i huvudet och orkar inte träna fullt ut. 
 
Ett exempel är en person i min närhet som häromdagen tyckte att jag börjat äta för mycket knäckebröd. 
vår konversation: 
Personen: du har börjat äta mycket knäckebröd nu för tiden, är det verkligen så bra? 
Jag: Jag tycker knäckebröd är gott, vad är det för fel med knäckebröd?
Personen: Det är kolhydrater i det 
Jag: Och? vad är fel på kolhydrater? Det är kolhydrater i apelsinen du äter också
Personen: ... 
 
Många vet inte riktigt felet med kolhydrater, de har bara fått för sig att kolhydrater är onyttigt och att man bör undvika det. Dessa resonemang har jag fått höra 110000ggr där tjejer frågar mig om jag äter kolhydrater och när jag säger ja så blir dem typ chockade och säger att man går upp i vikt av det. Nej kära gumman du går inte upp i vikt av kolhydrater. Du går upp av "dåliga" kolhydrater med högt GI värde och med detta menar jag snabba kolhydrater såsom sockerinnehållande saker och saker gjort på vittmjöl. Detta då snabba kolhydrater bildar glykos snabbt vilket i sin tur höjer och sänker blodsockervärdet hastigt. Denna obalans gör dig okoncenterad, irriterad och mer hungrig men även mer sötsugen för du vill ha energi snabbt igen. Då är en sötsak ett snabbt sätt att få i sig det och det bildar en ond spiral för vem har inte stött på sockersuget som vägrar att försvinna. Sötsaker innehåller mycket kalorier och det kan lätt bli för mycket. Detta sätter sig på kroppen and tada, here you have more fat on your body. 
 
 
Det finns bra kolhydrater med lågt GI som är bra för kroppen och ger dig den energin du behöver utan att höja din blodsockernivå deastigt. Dessa livsmedel håller den istället på en jämnare nivå men även mättar längre. Några av dessa livsmedel är: bulgur, linser, bönor och havre. 
 
Det är svårt att välja rätt kolhydrater då det inte bara är GI värdet man ska stirra sig blint på men för att komma en bra bit på vägen bör man minska sitt sockerintag och ät mer fullkornig mat samt  fiberrik mat.
 
Bra att äta och positiva saker när det gäller kolhydrater: 
  • Ät spannmål med helkorn, fullkornsbröd med hela korn, baljväxter som bönor, ärtor och linser och råris som har lågt GI. Frukt och bärpasta och mjölkprodukter har låg till medel i GI.
  • Kolhydrater behövs för att vår hjärna ska fungera fullt ut
  • Kolhydrater är den optimala energin för att orka med hårt fysiskt arbete, uthållhetssporter och hård fysisk träning eftersom den ger snabb energi samt fyller vårt glykogenförrådet effektivt. 
 
Undvik dessa livsmedel och negativt när det gäller kolhydrater: 
  • Undvik vitt mjöl, godis, sötad juice, läskedrycker, vitt bröd, snabbris mm. i större mängd som har GI hög. För att kompensera livsmedel med högt GI ät samtidigt kost med lågt GI-värde.
  • Mycket snabba kolhydrater ökar risken för fetma, högt blodtryck, hjärt- kärlsjukdomar och på sikt kan detta relatera i diabetes typ 2 på grund av att hormonet insulin får arbeta för hårt. Mycket snabba kolhydrater och socker kan även leda till cancer anser somliga.
  • Många livsmedel har extra socker tillsatt i sig för att förhöja smaken vilket innebär ökad risk för obalans med blodsockret. Undvik för mycket söta drycker som läsk, sötad juice mf. De konstgjorda sockerarterna har även visat sig lura kroppen så att vi snabbare blir hungriga och där med äter mer.
 
Källa
 

Därmed vill jag säga att man inte ska vara rädd för att äta kolhydrater i sig utan försök mer att äta rätt kolhydrater. Pablo roberto äter massa pasta och kolhydrater, inte är han rädd för att äta något med kolhydrater att göra men ändå har han en grym kropp. Nu under min egen deff äter jag kolhydrater och fortfarande går jag ner i vikt, hur kommer det sig när det är kolhydrater som anses vara boven? En tankeställare för vissa, ignorans för andra men detta är hur jag resonerar och jag kommer inte vara rädd för att äta kolhydrater. Jag undviker socker och saker med vitt mjöl men en måltid i veckan äter jag det för att chocka kroppen nu när jag ligger på ett så stort kaloriunderskott. Detta för att kroppen annars snabbt vänjer sig vid underskottet.
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Flisan

sv: haha ja precis :P
händer ikväll då? :)

2014-03-22 @ 18:40:06
URL: http://fflisan.blogg.se
Postat av: Mirjam Wallmark

Riktigt bra inlägg! :)
kram

2014-03-22 @ 19:21:50
URL: http://mirjamwallmark.blogg.se
Postat av: Erika

och jag säger: ät alla kolhydrater du vill. Livet är för kort för att hålla koll på vad du äter :)

sv: Ja, den är såå bra!

2014-03-22 @ 20:43:26
URL: http://icanpikan.blogg.se
Postat av: Elena

Bra inlägg! :)

2014-03-22 @ 20:49:56
URL: http://komigenelena.blogg.se
Postat av: Johanna - A dream as a model ♥

bra inlägg, läsvärt :D

2014-03-22 @ 20:58:36
URL: http://Jonza.blogg.se
Postat av: KassandraPalma

Håller med dig, bra skrivet !

2014-03-22 @ 21:21:47
URL: http://kasssandra.blogg.se
Postat av: Diana Doss

åh, jag är så trött på kolhydrats-skräcken!! tittade just på en film som heter Forks over knives, riktigt bra! man får sig verkligen en tankeställare. här är länk till trailern:
http://www.youtube.com/watch?v=vPJbYAYzP04

sv: haha, får se om jag vågar testa nån gång :P men är lite tveksam ^^

nej tyvärr :( önskar att de gjorde det!

2014-03-22 @ 22:12:09
URL: http://attborjalevaigen.blogg.se/
Postat av: amanda

sv: jaha okej, haha :D

2014-03-23 @ 09:40:19
URL: http://liindstrand.blogg.se
Postat av: ViktoriaCaroline

Bra skrivet! :) Jag känner flera stycken som är rädda för kolhydrater och är jätte mesiga med vad dom äter :(

Jag äter det jag är sugen på när jag är sugen på det ^^ dock undivker jag ju godis och sådant som jag vet inte är så nyttigt :)

2014-03-23 @ 10:09:27
URL: http://viktoriacaroline.se
Postat av: Sanna Widman

SVAR:
Håller med! :)

2014-03-23 @ 10:32:58
URL: http://sannawidman.se
Postat av: frida christina

Vilket bra inlägg!

2014-03-23 @ 11:27:04
URL: http://fridachristinas.devote.se
Postat av: Jessica Högberg

tror absolut inte det är farligt med "bra" kolhydrater om man tränar massor men dom flesta gör inte det... inte som Paulo iaf;)
Hjärnan behöver glukos, det är sant men kroppen tillverkar själv det glukos den behöver. Ont i huvudet och svag blir man när kroppen går från sockerdrift till fettdrift, inget konstigt med det... läran om lchf är ju tänkt som läran om naturlig mat med lite kolhydrater, men dom flesta skippar "den bra maten läran" och hoppar bara kh... Man får ett oerhört jämt och lågt blodsocker om man skippar kolhydrater vilket gör att kroppen "äter" fett istället för socker vilket är bra iaf om man är överviktig... mina tankar...

2014-03-23 @ 11:45:50
URL: http://lchftrollet.blogg.se/
Postat av: bella

bra inlägg gumman! :)

2014-03-23 @ 12:59:03
URL: http://ciaobellaaa.blogg.se
Postat av: Moa

Amen to you! Haha det är verkligen sjukt sant att alla tror det är dåligt och att de kommer bli tjocka av lite kolhydrater! Detta inlägget var BÄST!

2014-03-23 @ 18:46:43
URL: http://moawidfeldt.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0