Grekland 2017 - Del 2

Hej!
 
Sitter just nu och pluggar inför de två kommande tentorna nästa vecka och tänkte jag kanske borde uppdatera med del 2 av Greklandresan. SIst fick ni se bilder av sevädigheterna vi såg dagarna innan bröllopet. I detta inlägg får ni se mer bilder av själva bröllopet och dagen efter. Jag har inte så jättemånga bilder från det då jag filmade mestadels via Snapchat blandannat men ni får se några av de bilder jag har i alla fall.
 
Bröllopet var helt underbart med ett fåtal personer och med två olika kulturer kombinerade. Vi fick uppleva ett strandbröllop som var något utöver det vanliga vi brukar vara här i Sverige. Jag brukar gå på ca 5 bröllop per år, minst, och de flesta ser likadana ut. Därför var det extra roligt att få närvara på detta fina bröllop med underbara människor. 
 
Personligen trodde jag att vi och grekerna hade liknande traditioner i kyrkan i och med att de också är ortodoxa som oss men så var det inte. De har liknande sätt att tala på med en form av melodi men de gjorde saker som att gå runt bordet vid altaret och deras kronor knyts ihop och man byter plats på kronorna några gånger och prästen säger något/sjunger något. Det var en upplevelse att få se hur det går till i Grekisk kyrka!  Vi har också kronor på huvudet men på ett annat sätt, Prästen ber över kronorna tre gånger innan han sätter dem på huvudet och vi har mycket mer sång och kör i vår kyrka. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bilder från bröllopet. 
 
 
 
 
Aprikosmarmelad
 
Bilder från St Afrems nunnekloster. Bilden ovan visar ett dopfunt för vuxna
 

Fitspo

 
 
 
 
Bilderna är tagna från Weheartit

Grekland 2017 - Del 1

Hej!
 
Som ni märkt har jag inte skrivit något på över en vecka. Detta beror på att jag varit i Grekland, rättare sagt i en stad utanför Thessaloniki vid namn Katerini för att bland annat gå på bröllop och vila ut. Vi var bjudna på en väns bröllop där då han gifte sig med en grekinna.
 
Jag och min man valde att åka dit i förväg för att tillbringa några dagar i värmen och sola lite.Det blev inte riktigt som vi tänkt oss då vädret inte var på vår sida. Det regnade de flesta dagarna och vi solade endast en dag. Däremot fick vi istället uppleva den grekiska kulturen och sevärdigheterna då vi besökte berget Olympos där den grekiska mytologin härstammar från och i mytologin bodde Zeus och de andra gudarna där. Det finns flertalet kyrkor i berget och vi besökte två av dessa. Förutom det besökte vi ett ställe som heter Meteora och som finns med i någon av James Bond filmerna. Där finns det också 5 eller 6 st kloster på klippor som vi besökte. Vissa av dessa kloster kan man bara besöka genom att åka linbana, inte det säkraste sättet att ta sig över.
 
I vissa kloster och kyrkor fick vi inte ta bilder så i klostrerna i Meteroa finns inga bilder innifrån. 
 
Det kommer komma fler inlägg med fler bilder. 
 
 
St Nikolay kyrka i en by påväg mot Olympos
 
 
 
Kyrka uppe på olympos, vet inte om ni ser den men den är vit där i mitten. 
 
 
 
 
 
 
 
Kyrkan på olympos, inne i den och utanför. Det finns en historia om att turkarna brukade kasta ner personerna som inte ville konventera till islam från denna kyrka. Det finns en balkong på baksidan av kyrkan som de kastades från. 
 
 
 
 
 
Ännu en kyrka på Olympos, dock måste man promenera ner för 170 trappsteg för att hitta den gömd i skogen. Denna kyrka heter Agia Kori och det sägs att det var en flicka som rymde från förtrycket och byggde denna kyrka gömd i skogen. De visste inte heennes namn så den fick heta Kori som tydligen betyder flicka.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vid klostrerna i Meteora
 
 
 
 
 
 
 
 
I och utanför kyrkan i byn Kontariotissa som bruden kom från. En väldigt fin kyrka där jag och Filip fick träffa prästen och med teckenspråk och annat så förstod han att vi var Ortodoxa. Han kramade om oss och jag fick en gåva av honom i form av en handgjord ikon. 
 
.
 
 
En annan kyrka vi hittade på vägen :) 

Födelsedagsfirande

 
Jag och de vännerna som var hemma hos mig i söndags ska även umgås idag då vi ska åka till Mall of Scandinavia och hänga där samt även fira en annan vän som fyller år imorgon. Har en del födelsedagar att fira under denna månad vilket är jätteroligt tycker jag. 
 
Ni får ursäkta dålig bildkvalite, mobilkamera...
 
Ser så himla blek ut här! tur att man ska utomlands snart och bli brun igen :D
 
Födelsedagsbarnet är hon till vänster.
 
 
 
Mitt läppstift för den som undrar är från Kat Von D, i färgen Hawkwind

Tjejkväll med mycket minnen och skratt

Hej!
 
Hur har er helg varit? Min har varit väldigt bra :)
 
Jag har haft gäster hela helgen och i lördags var jag hemma hos en vän som firade sin examen. Igår kom mina barndomsvänner hem till mig där vi åt en massa gott och tittade först på bilder och videor från mitt bröllop. Sen hittade jag mitt USB där jag sparat alla mina gamla bilder från grundskolan. Vi satt i flera timmar, pratade minnen och skrattade så himla mycket, en underbar kväll som jag lätt skulle kunna uppleva fler gånger. 
 
Nu för tiden filmar man inte minnen och roliga saker på samma sätt som förut, nu snapchatar man allt och glömmer liksom bort att filma sådant man skulle vilja se. Förut filmade jag en massa och jaa de klippen såg vi igår och vissa av klippen var så roliga och vi mindes allt det roliga vi hade på grundskolan.  Detta är ändå över 5 år sen och det var så roligt att se hur alla har förändrats och hur våra liv ser ut idag.
 
Kommer under veckan eller under nästa vecka lägga upp ett throwback inlägg med bland annat några av bilderna vi tittade på igår. 
 
 
 
 
Fina blommor jag fick från dem,
 
Denna fina vas var också en present
 
 
 
 
 
 

Tv-serier

Jag har aldrig tidigare fastnat för någon serie som jag sitter och tittar 20 avsnitt per dag av haha men nu det senaste året har jag tittat på flertalet serier, mycket på grund av enkelheten med Netflix. Just nu är det tre serier som är igång och en fjärde kommer i juli.
 
Enda haken med detta är alla tre serier jag tittar på tittar jag med min man så som tex idag att han inte är hemma så får jag antingen kolla en film eller hitta en serie han inte tycker är intressant. Det är dock skönt att när han kommer hem så kan vi ibland bara sätta oss, fixa lite mys och sätta på någon av serierna och kolla i kapp det vi inte hunnit se än. 
 
De serier vi tittar på just nu är The 100, Prison Break och 13 reasons why. I juni kommer äntligen nästa säsong av Orphan Black ut och den serien är nog helt klart den bästa jag sett. Om du tycker om framtidssaker med kloning av människor och sådanna saker så är denna serie något för dig. The 100 är också en superbra serie som handlar om att jorden är obebobar pga radioaktivastrålar så folk flyttar till rymdstationer  rymden. Efter 98år skickas 100 "kriminella" ungdomar ner till jorden för att se om man kan bo där nu eller inte. Utifrån det är det mycket, krig och action då det bor människor på jorden som inte vill ha personerna från rymden där. Prison break behöver jag inte ens beskriva, en av de bättre serierna genom tiderna och säsong 5 går på 3an varje torsdag kl 22. 13 reasons why handlar om en tjej som tagit självmord och utifrån det förklarar hon med hjälp av kassettband varför. 
 
Ingen av dessa serier förutom 13 reasons why går på Netflix längre utan vi har kommit så långt i säsongerna att vi tittar via sidor på nätet istället vilket inte alls ger samma kvalite som Netflix och man måste själva komma ihåg vilket avsnitt man är på. Som tur ligger vi på sista avsnittet på alla så det är inte lika jobbigt längre. 
 
Har ni någon serie ni tycker jag bör se? 
 
 
 

Premiär för utemys

Hej! 
 
Precis gjort i ordning mig för att gå till skolan när jag nu för någon minut sen fick ett meddelande om att föreläsningen är inställd. Lugnt för min del så jag istället kan sitta här framför datorn och skriva några blogg inlägg och börja förbereda min lagbok inför kommande tentor.
 
I helgen var vi på Gotland där vi hade bröllop. Det var en kul och annorlunda upplevelse med att Gotlands bröllop, det tror jag det var för alla parter. Det var ett halvsvensk och halv syrianskt bröllop där vigseln var på svenska i Visby Domkyrka och sedan var större delen av festen syrianskt. I slutet bjöds det på varmkorv vilket vad jag förstått är typiskt i slutet på svenska fester. Trots att vi alla åt massa mat under kvällen så satt den där varmkorven riktigt bra! Bilder från Gotland kommer lite senare idag.
 
Igår hade vi gäster på besök och vi invigde vår uteplats med våra nya utemöbler och paviljong. Killarna stod ett bra tag därute för att då upp paviljongen men tíllslut gick det bra. Vi har inget tak över vår terass så därför köpte en paveljong så att vi kan sitta där ute med insynsskydd och utan rädsla för vädret och myggor. Riktigt mysigt blev det och vi kommer nog tillbringa många sommarkvällar där! 
 
Än är det inte klart därute utan vi ska ha upp lampor runt hela paviljongen och en värmelampa ska in där med. Dessutom ska vi köpa ett matbord och stolar att ha på andra sidan terassen. Hela terassen är 30kvm så på ena sidan som ni ser nu finns ett Loungeset och paviljongen, på andra sidan kommer då matbord och stolar finnas. På övervåningen har vi även en balkong där vi kommer sätta upp vårt lilla växthus som vi köpt från Rusta och sått flera kryddor och örter. 
 
 
Paviljongen är köpt från Plantagen
 
Bioetanol lyktorna som jag fått en del frågor om är köpta från Mio och är från märket Dorre.
 
 
 
 
 
 
Grillning av hamburgare
 
 

RSS 2.0